Skip to main content

Limburgse groep Altrea bouwt in Meerhout logistiek centrum van 25 miljoen

15 april 2024
De Limburgse groep Altrea Logistics investeert 25 miljoen euro in een nieuwe logistieke hub voor chemische vloeistoffen en droge stoffen. “Het gaat om onze belangrijkste strategische investering van de jongste jaren”, zegt CEO Roel Smets

Aanvankelijk was topman Roel Smets van Altrea Logistics in de eigen provincie op zoek naar een locatie voor Altrea Logistics Chemical Solutions, kortweg Alochem, maar dat liep spaak op de vergunning. “Vandaar dat we voor onze Chemical Hub Limburg in Meerhout terecht zijn gekomen”, zegt de logistieke ondernemer.

Alochem startte zopas met de bouw van het logistieke centrum op een perceel van 50.000 vierkante meter vlak bij het Albertkanaal. “Met de nieuwe vestiging verstevigt Altrea Logistics zijn positie als logistieke dienstverlener voor producenten, importeurs en distributeurs van gevaarlijke en hoogwaardige chemische vloeistoffen en droge stoffen voor tal van toepassingen”, aldus Smets.

Diensten

“Naast opslag en distributie van gevaarlijke goederen, bieden we vanaf nu ook diensten aan zoals herverpakken, koelen of verwarmen, afvullen, mengen en toevoegen van vloeistoffen volgens receptuur”, gaat Smets verder. “Aangezien chemische producten steeds vaker vanuit het buitenland worden geïmporteerd, neemt de vraag naar logistieke dienstverlening toe.” De producten worden vervolgens door Altrea Distribution tot bij de klanten gebracht.

Alochem profileert zich ook als promotor van de binnenvaart. De ligging aan het Albertkanaal is centraal, maar ver genoeg van de congestiegevoelige Antwerpse havenregio verwijderd. “Onze nieuwe hub is bijvoorbeeld in staat om batterijen van elektrische voertuigen en hun grondstoffen te ontvangen”, aldus Smets, die daarmee inspeelt op de plannen voor de bouw van batterijfabrieken in Duitsland en Noord-Frankrijk. Op de site komt ook een zone voor de opslag van containers en tankcontainers met gevaarlijke stoffen.

Forse groei

Altrea Logistcs, met hoofdzetel in Pelt, investeert in Meerhout ruim 25 miljoen euro, maar draagt de investering niet alleen. Ook investeringsmaatschappij LRM, het fonds VR4TR van Ivo Marechal en het Belgian Resilience Fund (die laatste via een achtergestelde lening) doen een duit in het zakje. Als alles naar plan verloopt, is de logistieke hub tegen oktober 2024 operationeel. In eerste instantie worden 35 mensen gezocht. Op kruissnelheid zal het logistieke centrum direct en indirect werk bieden aan 75 mensen.

Altrea Logistics heeft de voorbije jaren een opmerkelijk groeitraject afgelegd. Sinds Roel Smets in 2008 het Limburgse Alders Transport overnam, is Altrea Logistics uitgegroeid tot een van de vijf grootste logistieke dienstverleners in België. Dankzij organische groei en verschillende overnames heeft Altrea Logistics vandaag vestigingen in België, Duitsland, Hongarije, Frankrijk en Turkije, goed voor een omzet van 153 miljoen euro in 2022. Op de loonlijst staan 734 voltijdse werknemers (FTE), waarvan 269 in Limburg. Grote klanten zijn onder meer Arcelor Mittal, BASF, DOW, Sibelco, Volvo en Veolia.

Meerderheidsaandeelhouder Roel Smets wordt daarin bijgestaan door de LRM, die eerder al in het kapitaal stapte. “Altrea Logistics heeft heel wat troeven in huis die maken dat we vanuit de LRM met vertrouwen investeren”, zegt algemeen directeur Tom Vanham.

Belangrijk daarin zijn de inspanningen die worden geleverd op het vlak van duurzaamheid. De nieuwe site in Meerhout krijgt als enige hoogdrempelige sevesosite in heel België een BREEAM-certificaat van de hoogste klasse. “Dat wil zeggen dat de site volledig klimaatneutraal zal zijn”, besluit Tom Aerts van de LRM.

Bron: HBVL

Limburgse groep Altrea bouwt in Meerhout logistiek centrum van 25 miljoen

Foto V.l.n.r.: Stijn Claes (LRM), Tom Vanham (LRM), Roel Smets (Altrea), Luc Mertens (Alochem), Tom Aerts (LRM) en Bert Schenk (BRF). — © Raymond Lemmens

Limburgse groep Altrea bouwt in Meerhout logistiek centrum van 25 miljoen
Altrea logistics

Onze diensten

Hoogwaardige diensten leveren binnen de afgesproken deadline is voor ons een evidentie. Ons team neemt elke opdracht ter harte om excellentie te waarborgen, vanaf uw aanvraag tot de administratieve afhandeling.

  • Inge Aerts
    Inge Aerts
    General Manager Promat
    "We krijgen heel waardevolle feedback over hoe een lossing moet verlopen en hoe het beter kan. Hierdoor verbreden we niet alleen onze eigen kennis, maar komen we ook veel zekerder over naar de klant. Zo weet die dat hij steeds op ons kan rekenen en dat we goed weten waar we mee bezig zijn.”
  • Christophe de Cannière
    Christophe de Cannière
    Algemeen directeur Caldic
    “De unieke combinatie van commerciële flair en operationele uitmuntendheid vertaalt zich concreet in de gezamenlijke ontwikkeling van een tankwagen die precies aan onze specifieke behoeften voldoet en geschikt is voor het transport van chemische producten. Ook wordt er aandachtig naar ons geluisterd.”
  • Roel Smets
    Roel Smets
    Hoofdaandeelhouder en Algemeen Directeur Altrea Logistics
    “Wij geloven in de kracht van gemotiveerde medewerkers, korte beslissingslijnen en een sterk netwerk"
  • Wim De Coster
    Wim De Coster
    Algemeen directeur IMCD BENELUX NV
    “Als specialty distributeur moeten wij onze verpakte zendingen vaak binnen de 24 uur bij onze klant krijgen in de Benelux. Voor afwijkende zendingen is het erg belangrijk om een logistieke partner te vinden die met ons meedenkt. Die vonden we in Trafuco.”

Uw vracht, onze
verantwoordelijkheid

Onze missie is om uw logistieke vragen snel en correct op te lossen. Ons doel is om daarbij een positieve balans, lichte groei en almaar efficiëntere logistieke oplossingen te verwezenlijken. Kortom, we dragen zowel onze klanten als onze verworven expertise hoog in het vaandel. Onze chauffeurs zijn trots op hun vak en houden de standaard hoog. Van laadplaats tot loskade.

Efficiëntie verhogen,
kosten verlagen?


Maak vrijblijvend kennis met Altrea Logistics en ontdek onze meerwaarde voor uw logistiek.